LDD by Design Ediția #01

LDD by Design Ediția #01

Oct 20, 2022

Te salut,

Revenim la tine în inbox cu prima ediție din newsletterul LDD by Design - un newsletter gratuit creat cu atenție și intenție.

Noi ne bucurăm tare mult că am reușit să ne punem ideile cap la cap și să scoatem acest material. Sperăm să dăinuie multă vreme și să ajungă pe culmi înalte.

Până una alta propun să înfruntăm frigul ăsta neobișnuit la început de toamnă, cu o cană zdravănă de cafea ☕


Cum să ieși în evidență ca designer

Truth be told, mai nou toată lumea este un designer. Competiția e destul de acerbă, iar ofertele unor designeri pentru clienți sunt aproape de nerefuzat. Nu mă refer la calitate, ci la prețurile practicate. Csf, n-ai csf.

Când plutești într-un ocean roșu al competiției, e bine să ai niște ași în mânecă, astfel încât să ieși în evidență și să te asiguri că vei găsi clienții potriviți pentru viitoarele tale colaborări.

Here is the trick: oricât de bun ai fi, dacă nu știe nimeni de tine, va fi super dificil să te faci remarcat.

Ce poți să faci?

În momentul în care devii o autoritate în domeniul tău, clienții de calitate vor fi mult mai interesați de ceea ce poți să le oferi. Nișează-te, pune accent pe personal branding, creează content și fii consecvent. Cam asta ar fi soluția ”magică”.

Atunci când îți găsești nișa, îți filtrezi automat clienții, iar șansele să găsești colaborări în care să te faci remarcat prin expertiza ta cresc exponențial. Plus că vei fi recomandat mai departe (dacă faci o treabă bună, dooh!), ceea ce este un mega plus.

Personal brandingul și creația de content sunt printre cele mai eficiente metode prin care poți să ieși în evidență. Oamenii din jurul brandului tău personal se vor familiariza cu munca ta și cu approach-ul tău. Practic nu mai ai nevoie de nici un portofoliu sau CV, pentru că le arăți scurt pe doi potențialilor clienți ce știi să faci. De networking și conexiunile pe care le creezi nici nu mai are rost să îți povestesc. It is mindblowing! 🤯

Încă ceva: este super mega ultra important să fii consecvent atunci când începi să creezi content. Nu de alta, dar pe măsură ce evoluezi, contentul tău devine din ce în ce mai appealing. Și da, skill-urile tale se consoldieză din ce în ce mai tare.

Munca ta așteaptă cu nerăbdare să fie expusă în lumea asta mare a internetului. Ce zici, te apuci de treabă?


Ce mai este nou prin online

  1. Figma CC s-a instalat cu succes! 😂 Adobe a achiziționat Figma cu 20j de foken miliarde de dolari. Până la urmă, că ne place sau nu, cu toții o să fim clienți Adobe.

  2. Puterea automatizării, native în Webflow. Platforma a lansat recent o nouă funcționalitate în versiunea Beta, numită Logic. Abia aștept să îi dau o încercare. Well…pentru că fun fact: website-ul LDD este făcut în Webflow.

  3. Pentru iubitorii de UX/UI stuff, un case study care vorbește despre Zeigarnik Effect și de ce este greu să lași lucrurile incomplete. Află ce este acest efect și cum poți să-l aplici în îmbunătățirea produsului, fără să fii nevoit să folosești “dark patterns”.

  4. Se lansează Nvidia RTX 4090 - care s-ar putea sa fie de fapt din seria 5000. Încă nu s-a decis dacă e cu 4 sau cu 5. Va avea doar 24 GB memorie cu un bandwidth de 1 GB/s. Deci avion pentru gaming. De restul nu mai zic.

  5. Îți plac albinele? 🐝 Mmm, poate nu în mod particular. Dar mierea? Concursurile? Nu promovez munca speculativă ieftină, dar concursul ăsta are o cauză bună. Este o competiție de prototipuri deschisă la nivel național pentru experți programatori, designeri grafici și UX, cu acordarea unui premiu în valoare de până la 8.000 Euro, iar juriul e legit, mai ales că îl are pe Cristian China-Birta.

  6. Canva devine o platformă din ce în ce mai versatilă. În curând lansează Conva Docs. Yea I know, mulți designeri au rețineri față de această platformă, din motive care acum în 2022 n-ar mai trebui să existe. Canva a devenit un power house pentru design în social media și dincolo.

  7. Dacă ai iPhone și încă nu ți-ai făcut update la iOS16, do it. E chiar fain. Mai ales Lockscreen-ul și fonturile la ceas.

  8. Nu știu ce jocuri îți plac ție, dar pe mine seria Assassins Creed m-a cucerit de când a apărut primul joc în 2007. În 2023 urmează the next installment Assassins Creed Mirage. Can’t wait!

  9. A apărut Metal: Hellsinger, un joc asemănător cu Doom, doar că aici tragi cu pistolul pe beat de muzică metal. Muzica, frate, este bestială: de la Arch Enemy la Serj Tankian. If you know what I meaaaaAAaaannnn 🤘

  10. Asta nu-i știre, da’ cine știe, poate te interesează. Am fost la mare anul ăsta la Eforie Nord și am făcut o grămadă de poze cu telefonul. So, am decis că ar fi fain să printez o bună parte din ele și am încercat ceva nemaiîntalnit. Am făcut albumul direct din Google Photos 😲. În format pătrat, hardcover și cu vreo 55 de pagini la prețul de 245 de lei. A venit prin poștă în vreo 2 săptămâni.


Raftul cu carți

Am citit în concediu o carte foarte mișto: Essentialism de Greg McKeown.

Îmi place să cred că am plecat la mare ca “non-esențialist” și m-am întors “esențialist”. Eh, nici vorbă de așa ceva. Dar totuși m-am întors cu un pachet de idei care mi-au pus creierul în mișcare.

Am revenit cu un set nou de principii pe care am început să le pun în practică. Unele dintre ele le aveam deja, dar nu știam că le am. Weird și interesant în același timp. Esențialistul trăiește după premisa:

“Less but better.”

Premisa asta sună ușor, promițător și cumva optimist, însă este un stil de viață destul de dificil de implementat.

Cât de dispus ești să renunți la unele aplicații de pe telefon pentru a nu-ți distrage atenția? Sau să spui NU la o posibilă oportunitate. Ba chiar să alegi cum să îți petreci timpul cu însemnătate.

Esențialismul este o disciplină, o abordare sistematică pentru determinarea celui mai înalt nivel de contribuție pe care îl putem atinge, apoi executarea acelor lucruri cu un minim de efort.

Dar asta nu înseamnă să faci mai puțin doar de dragul de a face puțin, e despre a-ți investi timpul și energia în mod înțelept, pentru a opera la cel mai întalt nivel de contribuție, făcând doar ceea ce este esențial. Într-o lume care se învârte cu viteză, este greu să trăiești simplu. Dar efortul se merită și este răsplătit în multe feluri.

Personal, nu știam cât de “esențialist” eram până nu am citit cartea asta. Aparent reușesc să controlez bine unele arii din viața mea aplicând efort minim. În alte locuri încă mai am multă disciplină de aplicat.

Pune cartea Essentialism la tine în bibliotecă abia după ce o citești. E eye opening.


Resurse utile

  • Satoshi font family (free) - Un font sans serif modernist cu o parte din caractere geometrice. Familia de fonturi are diacritice, 10 stiluri, 2 variante variabile și se poate folosi atât personal, cât și comercial. E fain tare. Merge numa' bine pe website sau prin caruseluri pe Instagram 😉

  • Day One App - Recent am început să folosesc Day One App pentru daily journaling. Știi tu, activitatea aia pe care o faci pentru a-ți pune gândurile în ordine. Am fost reticent să încerc o aplicație dedicată pentru așa ceva și, deși costă 177 RON pe an, are niște features foarte mișto care te fac să vrei să scrii. Încurajez scrisul de orice fel, oricând. Go check it out!

  • Google Icons - Dacă nu știai până acum, prietenul nostru Goagăl are o colecție extraordinară de iconițe customizabile. Imaginează-ți o interfață de aplicație consecventă din punct de vedere al iconițelor. Cool, hă?


Raftul cu freelancing

Ce faci dacă un client îți cere un discount?

Dacă abia începi o relație de business cu acel client, n-ar trebui să îi faci niciun discount. Reducerile astea trebuie să aibă o justificare, pentru că nu vrei să te vinzi sub valoarea ta. Dacă relația este mai veche, iar încrederea este deja construită, atunci da, poți arăta susținere printr-o reducere a prețului.

Dar să ne întoarcem la primul tip de client. Cel care vrea reduceri încă de la prima întâlnire. Cum poți să îi dai șah mat? Când te lovești de o situație de genul, calculează cât anume înseamnă acea reducere și spune-i așa.

“Ok, tu vrei să îți reduc prețul de la 2000 de euro, la 1300 de euro. E ca și cum ți-aș da 700 de euro. Eu ce primesc de banii ăștia?” 🖐️ 🎤

Și acum, enjoy the akward silence 🦗


Asta a fost prima ediție a newsletterului LDD by design. Ne-am bucura tare mult dacă ai putea să ne spui printr-un reply părerea ta despre această ediție și dacă există anumite “rafturi” pe care ai vrea să le adăugăm în Librărie. Îți mulțumim și ne vedem joia viitoare! Ștefan & Tiffany

P.S. așteptăm de la tine un feedback, o părere, o măslină. Ceva 😁

Enjoy this post?

Buy Libraria de Design a coffee