Сімідзу проти Японії

Сімідзу проти Японії

Oct 03, 2022

Її звали Сімідзу Арізу. Вона понад 15 років зазнавала насильства з боку власного батька, котрий страждав від алкоголізму. Арізу була вагітна від свого батька 11 разів. Вона народила п'ятьох дівчаток, дві з яких померли ще в дитинстві. Від цього сусіди думали, що Арізу – дружина свого батька Сімідзу Такео. Коли Арізу закохалася у 23-річного хлопця, батько замкнув дівчину вдома і пообіцяв убити кожну дитину, батьком якої виявиться юнак. Не витримавши цього, Арізу повісила свого батька.

Цю справу настільки багато разів переглядали, що довелося декілька разів переписувати кримінальний кодекс Японії то користь пані Сімідзу, то на користь прокурора. Цю справу в народі кличуть "Сімідзу проти Японії".

Суд відбувався у досить просторій залі. На лаві підсудних сиділа та сама Сімідзу Арізу. Її очі були сповнені розпачу. Хоча це було не перше засідання, проте найбільшим її бажанням було нарешті забути про пекло, через яке та пройшла. Навіть багаточислені перемоги в суді не могли врятувати її душу та очистити пам`ять.

Коли до зали зайшла суддя Такахаші Юрі, всі присутні в залі встали. Серед них були й адвокат підсудної Йосіда Іорі та прокурор Тачібана Норайо. Ці двоє вже не перший раз зустрічаються в залі суду як у загальному плані, так і з приводу даної справи.

Іорі був одягнений у трохи широкі сірі штани на підтяжках, білу сорочку та чорний піджак, а в руках він постійно тримав кримінальний кодекс зразка 1968-го року. Норайо ж був одягнений у класичний смокінг і тримав сигарету в зубах.

Задокументовував справу судовий секретар Цудзі Тору, відносно молодий у даній спеціальності писар, пів року тому закінчивший філологічний університет.

- Отже, ми зібралися тут по перегляду справи "Про батьковбивство в Тотігі", - промовила Юрі, відкривши папку, що лежала на її п'єдесталі. –Прокурор Тачибана Норайо вимагає перегляд поправок до 200-ї статті кримінального кодексу Японії про батьковбивство. Обвинувачена сторона, чи ви готові?

-Так точно, ваша честь.

-Обвинувальник?

-Так точно, ваша честь.

- Ваша честь, я радий розпочати засідання, але готовий почати тільки тоді, коли ця цигарка пропаде з рота прокурора. Важко вимагати суспільного ладу, коли сам його порушуєш.

- На те ваша воля, пане Йосіда, - сказав прокурор.

Після цих слів продзвенів хрускіт і Норайо проковтнув цигарку.

-Вона шоколадна, якщо що. Хоч і не справжні, але відчуття можуть подарувати анітрохи не гірші.

-Це все чудово, прокуроре, але вам треба залишати ваші захоплення за стінами зали суду.

Раптом почулися три гучні удари молоточком.

-Тиша в залі! Містер Цудзі, ви встигаєте документувати?

-Так, ваша честь, - відповів Тору, строчачи по старій друкарській машинці.

- Вибачаюся, ваша честь, - сказав Іорі. -Продовжуйте, прокурор.

- Ваша честь, я вимагаю перегляду справи, оскільки, навіть не дивлячись на пом'якшувальні обставини, вона має отримати покарання. Виправдання адвоката, що вона збожеволіла після батьківського насильства, є дуже сумнівними. Я впевнений, що це не був звичайний самозахист і заявляю, що Сімідзу Арізу скористалася своїм становищем і вбила свого батька, перебуваючи в здоровому глузді!

-Протестую, ваша честь. Моя клієнтка вчинила вбивство лише з метою самозахисту. Від неї всі відвернулися, та й після 15 років систематичного насильства мало хто зможе зберегти здоровий глузд.

- Пане Йосіда, ви зараз виправдовуєте вбивство. Злочин був і пані Сімідзу має понести хоч якесь покарання! Наявність психологічних розладів не відміняє небезпечність для суспільства.

- Враховуючи, яке покарання ви намагалися нав`язати судді, я змушений засумніватися в вашому спихологічному здоров`ї. Пані Арізу, дійсно, має психічні розлади, але відвідування психологів і спроходження певного курсу лікування дають свої плоди. Я надав результати психологічних тестів та довідки від кількох професійних психологів, яких вона відвідувала під час арешту, і всі до одного заявляють, що її психіка явно похитнулася через тиск батька й що зараз пані Сімідзу стала адекватнішою.

-Протестую, ваша честь! Доведено, що тест Роршаха та інші перевірки не є достовірними. Також, оскільки до неї пустили лише адвоката та психологів, я можу підозрювати, що тести могли бути сфабриковані, щоби обілити репутацію Сімідзу!

-Ваша честь, я вважаю, таке нахабство неприпустиме. Процес тестування був абсолютно чесний та прозорий. Мені здається, що ця заява була вкинута через відсутність вагомих аргументів для перегляду справи.

У залі суду ситуація сильно загострилася. Усі погляди присутніх були приковані до Норайо, який знав, що сказати.

-Це правда, прокурор?

То була абсолютна правда. Оскільки Норайо тільки нещодавно почав захоплюватися громадянською освітою, він ще не був настільки обізнаний про дрібні деталі законодавства.

-Ваша честь, це зовсім не так. Якщо обстеження підсудної пройшло максимально прозоро, значить не важко буде зробити повторне обстеження з моєю присутністю? Чи є вам щось приховувати, пане Йосіда?

Це був гарний удар по Іорі. Якщо він погодиться, то тоді Норайо зможе якось вплинути на результати, а якщо відмовиться - суддя може подумати, що він щось приховує.

-Добре, ваша честь. Допустимо, я згоден на пропозицію прокурора.

Знову пролунали гучні удари молотка.

-Попрошу всіх підвестися! - Вигукнула Юрі.

Усі, крім секретаря, встали зі своїх місць.

-Наступне засідання по справі "Про батьковбивство в Тотігі" переноситься на невизначений термін, доки не будуть відомі остаточні результати психологічних досліджень Сімідзу Арізу. Прокурор Тачібана, містере Йосіда, ви можете бути вільними.

-Дякую, ваша честь, - сказали вони в унісон.

Іорі пішов до лави підсудних і почав заспокоювати свою клієнтку, яка знову розридалася, а Норайо вийшов із зали по каву.

Enjoy this post?

Buy Йосікава Шиджеру a coffee

More from Йосікава Шиджеру