Ovidiu Roman
14 supporters
Personalitatea compozitorului

Personalitatea compozitorului

Aug 25, 2023

Cum pot să scriu împreună cu alții? 📜

Sau cu alte cuvinte, ce înseamnă compoziția colectiva?

Îmi amintesc că undeva prin 2019-2020 am dat „din greșeală” peste un test interesant de personalitate. Când am văzut că este vorba de compoziție, imediat m-am avântat să aflu mai multe. Am făcut testul, l-am analizat, și am început să observ cum acele lucruri din test prindeau oarecum viață în sesiunile de compoziție colectivă. Începeam să văd cum cineva anume este mai dăruit într-o anumită zonă a compoziției, iar altul într-o cu totul altă zonă, dar, zone care se întrepătrund, și care formează un TOT frumos. Ce mi-a plăcut să aflu a fost că fiecare își are rolul lui în compoziție, că fiecare are o aromă unică, și că lucrurile care sunt puse împreună spre același scop pot aduce unitate.

Câteva exemple din aceste compoziții poți vedea: aici, aici, aici, aici, sau aici.

Sunt câteva tipuri de compozitori pe care le-am întâlnit și eu în procesul acesta de când am început să scriu împreună cu alții, și voi pune pentru fiecare câte o scurtă descriere.

🔊 Auzire/Profetic: Acești compozitori nu se focusează nici pe versuri dar nici pe melodie. Ei se concentrează pe ascultat. Ei iubesc adevărul. Se simt responsabili să „livreze” un mesaj precis. Ei sunt mai puțini preocupați de reguli, și mai mult preocupați de a-L urma pe Duhul, și sunt dispuși întotdeauna să scrie ceva complet diferit sau nou.

🧮 Structură: Compozitorii structurați sunt niște scriitori logici. Ei cred că ordinea, rima și numărul silabelor sunt imperative pentru a obține un cântec eficient. Le place creativitatea, dar pentru ei este mai important ca versurile să aibă sens și să existe o progresie, iar tranzițiile și secțiunile să fie cât mai naturale.

Câteva sfaturi practice pentru acești compozitori aici.

🗂 Conținut: Compozitorii de acest tip sunt strângători de versuri. Ei sunt foarte conversaționali, atât în camera de compoziție, cât și în afara ei. Dacă există o linie melodică ce are nevoie să fie umplută, ei pot auzi versurile care să se potrivească. Ei sunt foarte buni în a începe lucruri și în a ține lucrurile în mișcare în timpul compoziției.

🎶 Melodie: Acești compozitori se aprind cel mai tare atunci când aud o melodie proaspătă și captivantă. În mintea lor, versurile pot trăi sau pot să moară în funcție de linia melodică pe care o poartă. Când ei compun împreună cu alții, „cârligul” muzical e steaua nordică care îi ghidează. Cântecele lor sunt întotdeauna memorabile datorită lor.

Câteva sfaturi practice pentru acești compozitori aici.

🎹 Acorduri/Aranjamente: Acea persoană cu această înclinație experimentează mereu noi acorduri și progresii de acorduri. Atunci când compun un cântec, mintea lor se gândește în mod constant la ce acorduri ar susține melodia în cel mai autentic fel. Pentru ei, ceea ce face ca un cântec să iasă în evidență este o amplasare proaspătă a acordurilor.

Câteva sfaturi practice pentru acești compozitori aici.

📝 Concept: Aceștia sunt povestitorii. Ei sunt foarte pricepuți în a indica imaginea de ansamblu și direcția în care e nevoie să meargă cântecul. Ei ajută prin faptul că se asigură ca toate detaliile care apar în timpul compoziției să se potrivească cu scopul per ansamblu al cântecului. Ei sunt șinele.

Câteva sfaturi practice pentru acești compozitori aici.

🎛 Producător/Track: Compozitorul cu acest tip de personalitate aude un întreg scenariu al cântecului. Atunci când compun un cântec, lor le place să lucreze la producție în același timp, pentru ca în acest fel să nu uite toate detaliile pe care la aud în mintea lor. De multe ori, ideile lor aduc inspirație pentru melodii și versuri mai puternice de la toți ceilalți din încăpere.

Câteva sfaturi practice pentru acești compozitori aici.

Deja ți-ai dat seama ce tip de personalitate ai tu❓

În testul pe care îl voi pune mai jos, poți să îți afli primele 3 tipuri de personalitate pe care le ai ca și compozitor. Acestea îți pot folosi ca un fel de reper, pentru a-ți da seama în ce zonă te potrivești cel mai bine. Astfel, vei știi pe ce trebuie să te focusezi pentru a deveni și mai eficient în compoziție. Testul este adaptat după varianta din engleză.

➡️ Test de personalitate al compozitorului ⬅️

Dacă ești curios ce tipuri mi-au ieșit mie, le voi scrie în comentarii. Abia aștept să văd ce și-a ieșit și ție!

Enjoy this post?

Buy Ovidiu Roman a coffee

1 comment

More from Ovidiu Roman