Ovidiu Roman
14 supporters
Cum pot începe să compun? #3

Cum pot începe să compun? #3

Jun 21, 2023

Despre acorduri..

Continuăm să povestim despre compunerea unui cântec, iar azi am ajuns la acorduri. Am experimentat de multe ori o mare bucurie atunci când eram singur și cântam, iar dintr-o dată mă trezeam că am compus un cântec întreg începând cu o progresie simplă de acorduri. Pentru cei care deja cântă la un instrument muzical, consider că este esențial să fie familiarizați cu intervalele muzicale, pentru a putea înțelege acordurile.

Pentru a așeza un pic în mod practic lucrurile, haideți să ne uităm la intervalele muzicale (adică distanța dintre 2 note).

Dar înainte de a le enumera, este important să știm de termenii de ton (t) și semiton (st). Un ton reprezintă o distanță de 2 note (ex:C-D sau F#-G#), iar un semiton reprezintă distanța de o notă (C-C# sau E-F).

primă - 0 st (C-C), secundă mică - 1st (C-C#), secundă mare - 2st (C-D), terță mică - 3st (C-D#), terță mare - 4st (C-E), cvartă perfectă - 5st (C-F), cvartă mărită - 6st (C-F#), cvintă perfectă (C-G), sextă mică - 7st (C-G#), sextă mare - 8st (C-A), septimă mică - 9st (C-A#), septimă mare - 10st (C-B), octavă perfectă - 11st (C-C).

Pentru a forma un acord major, avem nevoie de primă, terță mare, cvintă perfectă. De exemplu, pentru a forma acordul C (Do major), avem nevoie de notele C - E - G. Este mult mai ușor de vizualizat la pian.

Pentru a forma un acord minor, avem nevoie de primă, terță mică, cvintă perfectă. De exemplu, pentru a forma acordul Cm (Do minor), avem nevoie de notele C - D#/Eb - G.

Și tot așa putem aplica această regulă pentru a forma orice acord major sau minor vrem.

Un exercițiu practic de această dată va fi să formăm câteva acorduri.

Dacă vrem să formăm un acord major, ne alegem o notă de la care să începem, și începem să calculăm semitonurile necesare pentru primă, terță mare, cvintă. Să luăm nota G. Intervalul de primă (0 st) va fi tot G, apoi terța mare va fi B (4 st), iar cvinta va fi E (7 st). Astfel, în acordul G major vom avea notele G B E. Așa că hai să trecem la treabă.

E major este format din notele _ , _ , _ .

D major este format din notele _ , _ , _ .

F minor este format din notele _ , _ , _ .

A major este format din notele _ , _ , _ .

G# major este format din notele _ , _ , _ .

B minor este format din notele _ , _ , _ .

D minor este format din notele _ , _ , _ .

Te provoc să scrii în comentarii notele corespunzătoare.

Enjoy this post?

Buy Ovidiu Roman a coffee

More from Ovidiu Roman