Ovidiu Roman
14 sostenitori
Cum pot începe să compun? #1

Cum pot începe să compun? #1

Mar 25, 2023

Cred că prima întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze oricine, ar fi: „De ce să compun?”. Și răspunsul este simplu: „Pentru că ai o poveste de spus, pe care nimeni nu o poate spune în felul tău!”. Așa că, hai să trecem la treabă.

Ne putem împărți în mai multe zone când vine vorba de compoziție: brainstorming, versuri, structuri, acorduri, melodie, orchestrație, etc. Dar astăzi ne vom întrepta atenția spre brainstorming, și versuri.

Brainstorming - cuvântul în sine ne dă de înțeles că trebuie să punem creierul la treabă. Când vine vorba de a găsi idei pentru a compune un cântec, putem face asta în mai multe feluri. Câteva metode care au „funcționat” în cazul meu și al celor cu care am mai scris împreună sunt:

  1. Ne alegem câteva cuvinte cheie, în funcție de tema pe care vrem să o abordăm. Iar apoi începem să scriem în jurul acelor cuvinte: sinonime, antonime, verbe, simțuri, etc. De exemplu, dacă vrem să scriem despre NATURĂ, atunci ne putem alege câteva cuvinte cheie: munți, apă, cer, aer, etc, iar în jurul lor putem scrie alte cuvinte poate mai descriptive, sinonime, etc. Am observat că este mai ușor dacă avem de la început subiectul pe care vrem să îl abordăm. Ideea este să punem pe foaie absolut orice ne vine în minte.

  2. Din toate cuvintele care vor fi pe foaie/notebook/laptop, etc, putem să le selectăm pe cele care ne sar în atenție mai mult, și să le scriem separat. Le putem grupa, dacă e cazul.

  3. Dacă vrei să folosești și Biblia ca sursă de inspirație, poți să îți notezi câteva versete de acolo, sau poate pasaje întregi.

  4. Alege persoana la care vrei să vorbești în cântec. Este din perspectiva ta? Îi vorbești cuiva? Cine cântă, privește din exterior o situație? Este la trecut, la prezent?

    Versuri

    1. Fii personal/ă. Încearcă să legi ideile de pe foaie cu povestea ta personală. Ajută foarte mult să scrii lucrurile prin care treci, și să le dai o formă în versuri.

    2. Versurile sunt aspectul principal din cântec, care sunt purtate de melodie, ca și cum un vas transportă marfă foarte importantă pe mare.

    3. Încearcă să folosești comparații și metafore pentru a da aromă versurilor.

    4. Găsește cuvinte care se folosesc în limbajul de zi cu zi. De exemplu: „Eu niciodată n-aș, nu-mi vine să cred, iar am dat-o în bară, mă simt ..., etc.”. E important să folosești limbajul potrivit în funcție de audiența căreia te vei adresa.

Idei pentru a găsi inspirație: citește poezii, basme, povestiri, citește despre lucruri care îți stârnesc imaginația, și scrie undeva toate ideile care îți vin.

Atașez mai jos un exemplu al unui cântec de al meu pe care l-am început în anul 2020 și l-am finalizat în 2023. L-am finalizat așa greu deoarece m-am confruntat cu lipsa de inspirație în găsirea cuvintelor potrivite. Iar când am stat într-o anumită zi, în luna ianuarie, să mai verific proiectul un pic, în maxim 30 de minute mi-am găsite cuvintele potrivite.

Care e provocarea pentru tine?

Alege-ți un topic despre care vrei să scrii, pune-l în centrul unei foi, scrie câteva cuvinte cheie în jurul lui, iar în jurul cuvintelor cheie așează cât de multe cuvinte/idei poți. Dă-ți 20-30 de minute pentru asta. Postează în comentarii la acest post. Abia aștept să văd cum ți-ai antrenat creierul să facă storming.

Ti piace questo post?

Offri un caffè a Ovidiu Roman

Altro da Ovidiu Roman