Ovidiu Roman
14 supporters
Cum pot începe să compun? #2

Cum pot începe să compun? #2

Apr 08, 2023

Continuând ceea cea am început în post-ul precedent (Cum pot începe să compun? #1), cred că putem trece la următorul element care face parte din procesul compoziției, și anume melodia.

Vestea bună este că putem face „brainstorming” și când vine vorba de melodii. În unele cazuri, anumitor persoane le va veni mai instinctiv să fredoneze o melodie, sau doar să prindă niște acorduri. Asta este pentru că suntem diferiți, și e foarte bine așa.

Am avut parte de momente când mă plimbam, sau făceam curățenie prin casă, sau doar meditam, și dintr-o dată m-am trezit fredonând anumite melodii. Îmi dădeam seama că nu seamănă cu vreo piesă de care să știu, așa că le înregistram rapid cu telefonul, și pe urmă mă puneam la un instrument și completam cu niște acorduri potrivite. Și așa mi-am format „librăria” de înregistrări, de idei cu care să pot lucra mai târziu.

Tips-urile vor fi mai puține aici, deoarece această zonă ține foarte mult de practică. Așa că, hai să trecem la treabă.

Melodia:

  • învață elemente de teorie, cum ar fi gamele: majore, minore, etc. Ele te vor ajuta să îți dezvolți urechea muzicală, să auzi sunetele mai clar. Intervalele muzicale sunt un alt element important.

  • dacă știi să cânți la un instrument deja, încearcă gamele în mai multe tonalități, în timp ce fredonezi.

  • ascultă multă muzică bună, in diferite genuri muzicale. Muzica clasică conține multe teme care au melodii variate.

  • începe să îți formezi o „librărie” de înregistrări cu ceea ce fredonezi, ca să nu uiți ideile.

  • împărtășește cu alții ceea ce ai, și primește feedback-ul constructiv.

Este important să îți alegi audiența de la începutul procesului de compoziție.

Dacă de exemplu vrei să compui cântece care să fie cântate în biserici, atunci linia melodică trebuie să fie simplă, fără prea multe inflexiuni, ca să o poată cânta toată lumea. Trebuie să fie ACCESIBILĂ.

Dacă vrei să compui muzică doar pentru a fi ascultată, atunci posibilitățile sunt nelimitate.

Cu toate acestea spuse, dacă vrei o mică provocare, te încurajez să îți pui un moment deoparte în care doar să fredonezi, fără să te gândești la ceva anume. Sau dacă îți vine o amintire în minte, încearcă să fredonezi ceea ce îți vine pe moment, și înregistrează. Împărtășește cu cineva melodiile, sau le poți trimite chiar la mine pe mail: [email protected] . Aș fi mai mult decât bucuros să aud ce ai fredonat.

Imaginea este preluată de pe Pexels (link)

Enjoy this post?

Buy Ovidiu Roman a coffee

More from Ovidiu Roman