Профайлинг персонажа. Лор

Профайлинг персонажа. Лор

Oct 23, 2022

Призма ставлення персонажа розповідає про ту частину світу, яка задіяна в сюжеті. Про людей, яких зустрічає персонаж, про ситуації, місця та події. Однак світ великий і поза межами сюжету існує безліч всього цікавого. Цей великий світ називають ЛОР.

Найчастіше лор розповідають між сюжетними ситуаціями. Персонаж рухається із сюжетної ситуації точка А в точку Б. Лор це точка А1. Тобто це ситуація, яку можна вирізати, а сюжет при цьому не постраждає.

Це не обов'язково сцена. Це може бути інформаційний блок словами автора. Проте тут дуже тонка межа між "розповіддю" та інфодампом. Розповідь доповнює дію, а інфодамп руйнує ритм. Запам'ятайте це.

Що робить персонаж, стикаючись зі світом? Живе. Насолоджується. Користується благами. Спілкується. Це світ, який він приймає таким, який він є. У нього немає мотивації змінити щось у ньому. Його мотивація впливає лише на сюжет. Стикаючись зі світом він так само має власну думку. Про найкращі фрукти та овочі, які вирощують десь на півдні королівства чи про симпатичну баристу, у якої він купує каву щоранку. Лор не обмежений жанром.

Наш інквізитор, якого ви маєте пам'ятати, переміг бракон'єрів. Далі він рухається в наступну сюжетну ситуацію. Йому потрібно дістатися сюжетного місця. Як він це зробить? Загалом достатньо лише одного речення на початку наступної сюжетної ситуації: "Інквізитор дістав коня у селянина та приїхав у місто".

Проте навіть це не обов'язково. Можна одразу(навіть краще) починати наступну сюжетну ситуації з дії. У читача складеться логіка самостійно, що інквізитор поїхав з міста і для сюжету не важливо, як саме він це зробив, на якому коні.

Тут на себе тягне ковдру лор. Поруч з рибальським селищем є ферма, на якій розводять найкращих їздових оленів у всьому королівстві. Інквізитор завітає туди, поспілкується із власником та отримає одного оленя, щоб дістатися міста.

Ця сцена непотрібна для сюжету. Однак вона потрібна, щоб урізноманітнити твір, зробити його об'ємнішим та дати читачу час розслабитися після концентрації сюжету. З цієї сцени ми дізнаємося про ферму, оленів. Отримаємо інформацію, що інквізитор вміє чи не вміє їздити на оленях. А також цікаву особливість, що інквізитори можуть конфісковувати у жителів речі на власні потреби. Як військові під час воєнного стану.

Світ, з яким стикається персонаж, в якому живе, не обов'язково придумувати заздалегідь. Звісно, у вас є нотатки з ідеями і хочеться про все це розповісти. Дарма вигадували? Ні. Я розраховую, що в цей момент ви вже зрозуміли важливість сюжетного плану для роботи над твором.

Подивіться на свій сюжетний план. Ви бачите де і що буде відбуватися з персонажем. Саме час, щоб заповнити місця між них своїми нотатками. Або ж можна буде відпочити від сюжету та пофантазувати в процесі. Адже каноном все написане вами стане лише після публікації.

Однак лор не обов'язково між сюжетними ситуаціями. Найкращі з нас вміють об'єднувати лор та сюжет. Це те, чого потрібно прагнути. Навчившись поєднувати лор та сюжет в єдине ціле ви наблизитеся до Толкіна, який майстерно вплітав фантазію в сюжет.

Це не складна задача, але й не така проста, як хотілося б. Лише пройшовши крізь море помилок, можна навчитися чомусь. Не кожен ваш твір буде бестселером. Не засмучуйтеся. Закінчили один твір і приступили до роботи над іншим, взявши до уваги помилки. У письменників немає цілі, лише шлях.

Вправа "Де я?"

Персонаж, якого ви створили в попередніх вправах, знаходиться в таверні з ельфіійкою (так, я знав про цю вправу заздалегідь). Придумайте чому він обрав саме цю таверну. чому саме так називається, хто власник, де збудована і чому. Відповідайте на запитання.

УВАГА! Пишіть ЛИШЕ про цікаві дрібниці. Тобто навіть якщо ви знаєте сімейне дерево власника до самого кореня і нижче, оцініть цікавість цієї інформації. Не навантажуйте читача нецікавою інформацією.

Це заключна частина Основ профайлингу персонажа. Ця прота в розумінні інформація дозволить не витрачати час на вигадування безглуздих та непотрібних для твору речей, саме крізь призму персонажа, як він впливає на твір.

Далі потрібно переходити від абстрактних інквізиторів до конкретних персонажів та їх архетипів. Це досить складно, щоб одразу писати блог. Але колись це зроблю. Далі буду писати про побудову сцен та принцип "Використовуй оточення". Ви зможете навчитися динамічно рухати сцену від початку до кінця.

Натхненнячка та наснаги!

Enjoy this post?

Buy Бодя Бодісон a coffee

More from Бодя Бодісон