Tekst: Rob Beltman
Fotografie: Rob Beltman
Oranje boven in de Zandvoortse duinen
De vierde editie van de moderne Dutch Grand Prix beloofde onvoorspelbaarder te worden dan ooit. Vier teams ‘in de mix’, een terugkeer van de zomerstop en een weerbeeld waar vrijwel geen peil op te trekken was. Het werd een prooi voor een oranje bolide (sorry…papaya’s), terwijl Max Verstappen genoegen moest nemen met de tweede plek, net vóór een verrassende Charles Leclerc. Daarachter: drama, intriges en gestuntel. Genoeg om een mooi race report op te maken, van uw verslaggever ter plaatse.
Actie naast, niet op de baan
Laat ik eerst maar een hele grote olifant in de kamer benoemen: baanactie was er tijdens deze vierde editie veel en veel te weinig. Ik weet niet of Zandvoort de duurzaamste GP wil worden door zo weinig mogelijk auto’s te laten rijden, maar de afwezigheid van de F2 en F3 werd erg gevoeld.
En nee, de F1 Academy maakt dat niet goed, ondanks drie Nederlandse deelneemsters in het kleine veld van 15 rijdsters, waaronder een succesvolle Maya Weug en opvallend sterke wildcard Nina Gademan. Op geen enkele dag stond een on-track activiteit gepland vóór 10:00 uur. Op zondag zou het programma pas om 10:40 uur starten, totdat het noodweer op zaterdagmiddag de dames dwong om reeds om 08:30 uur aan de start te staan. Ondanks alle jolige digitale communicatie en fan-activatie vond de Dutch GP overigens geen mogelijkheid dat even naar de kaarthouders te pushen of in de app aan te passen.
Steeds meer komt bij de DutchGP entertainment (waaronder Snollebollekes en Armin van Buuren) op de eerste plaats en is de motorsport naar het tweede plan verwezen. Tijdens de heftige crash van Sargeant en de rode vlag in FP3, schakelden we zodoende zonder replay of verdere informatie door naar de track-side entertainers, die het publiek graag nog wel even als klapvee wilden inzetten. Want een brandende bolide vraagt natuurlijk om een inhaak-meezing-momentje. Misplaatst en tekenend tegelijk.
Natuurlijk was die rode vlag het meest debet aan te weinig baanactie in FP3. Alleen Piastri kwam aan 10 ronden, maar de meesten haalden de 5 niet eens. In FP1 was het echter al niet veel beter. Dat kwam door de weersvoorspellingen voor het weekend, waarbij niemand op een winderige en natte baan de beperkte hoeveelheid intermediates en full-wets eraan wilde rijden om tijdens de mogelijk natte quali met lege handen te staan. Gevolg: gemiddeld maar 15 rondjes per coureur in FP1!
Snollebollekes in de Fanzone – Super Friday
Kwalificatie met verrassingen!
Zoals de voetballende profeet uit betondorp al zei: “elk nadeel heeft z’n voordeel!”. De coureurs troffen op een stralende zaterdagmiddag vrijwel voor het eerste een droge baan en een zonnetje en het was meteen ‘voor het eggie’. Dat zou voor Q1 overigens nauwelijks verrassingen opleveren, of het moet zijn dat naast de niet mee-kwalificerende Sargeant en de dramatisch slechte Saubers, ook Ocon en Danny Ric snel konden gaan douchen. Oh…en Q1 werd getopt door Sergio Pérez…vooral omdat die een tweede set banden moest offeren na op zijn eerste run gehinderd te zijn door Hamilton.
Lewis was zelf overigens de verrassing van Q2, door daarin niet verder te komen dan P12. Tel daarbij zijn drie plaatsen gridstraf voor impeding en iedereen die hoopte op een nieuwe zegetocht van de zevenvoudig kampioen zag die hoop vervliegen. Ook Sainz, die tot de kwalificatie minder dan 10 ronden had kunnen rijden, was verrassend snel klaar en moest met P11 genoegen nemen.
Wel door: Alonso én Stroll, Albon en… Pierre Gasly! De Fransoos voelt zich duidelijk thuis op deze baan, waar hij vorig jaar nog op het podium stond. Albon werd overigens na zijn knappe prestatie later gediskwalificeerd om een kostbare en stompzinnige reden: Williams had de nieuwe vloer te breed ontworpen, toonde de FIA scanner aan.
In Q3 werd de strijd vooraan echt spannend, met drie teams in de mix. Leclerc en Pérez bungelden aan de onderkant van de top, maar Russell zou mogelijk een potje kunnen breken, terwijl de McLarens er oppermachtig uitzagen en Max eigenlijk alleen maar met de auto aan het stoeien was. Maar Max is Max en dus noteerde hij in zijn laatste ronde een verrassend sterke 1:10:029…goed voor P1. Nou ja, tot Norris over de streep kwam. Die bleek op deze toch korte baan maar liefst 0.356 te hebben gevonden en dus overtuigend pole te pakken. Piastri kwam niet verder dan P3 op een halve seconde (!) van zijn teamgenoot.
Lees hele artikel op racereporter.nl