еліяху
3 supporters
Синдром відкладеного життя

Синдром відкладеного життя

Apr 08, 2023

"Почну в понеділок".
"От зароблю $10000 і тоді зможу відпочити спокійно".
"Мені потрібно ще багато працювати, щоб дозволити собі поїхати на такий відпочинок".
"Почну заробляти $1000 на місяць і буду почуватися нормально".
"Схудну на 10 кг і тоді вже можна буде думати про стосунки".
"От зараз підготую 50 дописів і тоді почну вести блог".

Знайомі такі думки? Якщо так, то читай уважніше.

Це називається синдром відкладеного життя. Хоч це і не якийсь розлад, але заважає жити дуже сильно. Заключається в тому, що ти постійно ніби ведеш підготовку до справжнього життя, яке наступить колись пізніше. У тебе купа мрій і планів, ти бачиш своє ідеальне життя і знаєш, що потрібно зробити. Але озираєшся навколо і нічого цього нема. Ти просто нереалізована людина(що не так погано) і почуваєшся через це кепсько(а це вже погано).

Таке відбувається особливо часто в людей від 16 до 45 років. Це період найвищої працездатності, коли ти ще бачиш майбутнє і відчуваєш, що здатен щось змінити. Уявимо, що ти помічаєш, що хочеш чимось знайтися. Проходить рік. Ти знову помічаєш, що ти хочеш цим зайнятися. Але ти так і не зайнявся цим за цілий рік. Навіть не спробував. Все чекаєш моменту, коли доля дасть знак і тоді ти точно почнеш.

Як це виглядає на практиці?

Уяви, що ти хочеш записатися в спортзал. І що ти робиш? Ти починаєш більше нагружати себе роботою або навчанням. Ти буквально робиш так, щоб в тебе не було можливості туди записатися, тому що в тебе “недостатньо часу для цього”.

Чому це страшно?

Якщо так подумати, то не запишусь я в спортзал. Не скину тих кілька кілограмів. Що зміниться? Не стражно ж. Але це тільки на перший погляд. Коли ми усвідомлюємо, що знову пройшов рік, а в нашому житті нічого не змінилося в кращу сторону, починається “найцікавіше”: з’являється апатія, ангедонія, вигоряння, падає впевненість у собі. І так ми потрапляємо в замкнуте коло, яке повторюється рік за роком.

Так виглядають думки людини, яка не відкладає життя: Хочу - Можу - Роблю. Думки людини, яка постійно відкладає: Хочу - Можу - Не роблю до якогось певного моменту у житті. І таке мислення приводить нас до сумних наслідків для емоційного стану. Тому й потрібно міняти цей звичний уклад речей.

Що з цим робити?

Якщо ти читаєш це речення, то перший крок ти вже зробив(-ла). Ти почав(-ла) дізнаватися щось про це і задумуватися про те, щоб змінити життя на краще. А далі читай пункти:

  • Тобі потрібно спочатку визнати проблему. Скажи собі “Так, я дійсно відкладаю своє життя на потім”. Це дуже важливий крок.

  • Випиши усі сфери життя, які ти відкладаєш на потім. Це може бути багато сфер і це може зайняти достатньо часу, але зробити це потрібно обов’язково.

  • Обери одну сферу життя, з якої ти розпочнеш змінювати звичний уклад речей. Дві можна тільки, якщо вони пов’язанні між собою, як от спорт і здоров’я. Але не починай змінювати все одразу. Потрібно рухатися маленькими кроками. На початку тільки так! Потім ти вже почнеш розуміти свої темпи і зможеш збільшувати список справ.

  • Починай діяти. Так, тільки таким чинном можна щось зробити. Важливо зробити цей перший крок, а наступні вже будуть даватися тобі набагато легше, це я тобі обіцяю. До речі, гарним першим кроком може бути підписка на мій Buymeacoffee і опрацювання статті про прокрастинацію🐒

Як дії впливають на наше життя?

"Починай діяти" звучить тупо і мені совість не дозволяє дати таку пораду. Дуже легко написати "починай діяти", а от почати буває важко. Тому кілька пунктів про те, як почати:

  • Визнач сферу, з якої ти почнеш.

  • Напиши план того, що тобі потрібно зробити. З цим дуже сильно допоможе ChatGPT.

  • Розбий цей план на менші кроки, які були б зрозумілі нашому мозку.

  • Візьми першу частину плану, розипиши, що ти маєш зробити з нього в найближчі дні. І розбий ще раз. Це може звучати тупо, але в тебе мають бути дії "Відкрити ноутбук", "Одягнути кросівки" і все таке. Максимально все примітивно має бути.

  • Відчуваєш внутрішній бойкот? Домовся з собою, що ти просто зробиш перший примітивний крок зі списку і все. Просто відкрий ноутбук. Все. Не хочеш далі робити - не роби.

  • Похвали себе. Ти молодець! Зробити перший крок дуже важливо.

  • Повтори два останніх пункти.

  • Збільшуй кількість примітивних кроків і хвали себе, дякуй собі за те, що змінюєшся.

Усе робиться діями. І важливо не кидатися на все одразу. Краще поступово збільшувати нагрузку.

Що робити, якщо страшно діяти?

  • Суттєво занизь свої очікування. Якщо ти плануєш схуднути на 10 кг, то постав собі ціль схуднути на 1 кг. Це зробити не так важко і на це не потрібно дуже багато часу. Але ти позитивно закріпиш цю перемогу над собою.

  • Хвали себе за кожен маленький крок. Роби це письмово. Хвали себе і дякуй собі, що ти зробив такий от крок для покращення свого життя.

  • Запиши свої страхи. Дуже важливо розпізнавати свої страхи і бути чесним з собою. Їх обов’язково потрібно записувати або в блокнот, або в електронному вигляді.

  • Працюй зі своїми страхами. Після того як ти записав страхи, потрібно перевірити їх на чесність. З тобою дійсно станеться те, чого ти так боїшся? Це взагалі можливо? Що найстрашніше може статися з тобою? Як ти відреагуєш та що будеш робити, якщо це станеться з тобою?

Так само і з відпочинком. Хочеш поїхати, наприклад, у Львів? Відкладаєш це? Почни з чогось меншого. Сьогодні подивись фільм, завтра сходи у кав'ярню, післязавтра в торговий центр, потім у ресторан, потім поїдь у сусіднє місто.

Важливо розуміти, що такі поради найкраще підходять тим, хто вікладає буквально все. Я спецільно в деяких випадках перебільшив. Але я думаю, що доніс до вас і саму проблему, і спосіб вирішення. Далі ви вже зможете підлаштувати ці поради під себе.

Тільки усвідомленням, діями та удосконаленням мислення можна добитися того, що ти хочеш. І я бажаю тобі в цьому успіху!

Сил, терпіння і удачі❤️

Enjoy this post?

Buy еліяху a book

More from еліяху