Zelenszkij nemcsak a háború, hanem a tár ...

Zelenszkij nemcsak a háború, hanem a társadalmi progresszió terén is vezető szerepben 

Jun 21, 2022

Aláírta Volodimir Zelenszkij az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról szóló törvényt Kijivben, 2022 június 21-én. "Az egyezmény tartalma egyszerű, de rendkívül fontos. Köteles megvédeni a nőket az erőszaktól és a megkülönböztetés minden formájától. Osztozunk az európai értékeken. Számunkra az emberi élet és egészség a legnagyobb érték," írta az ukrán elnök Facebook oldalán. Egyes EU-tagok olyan álláspontot képviseltek, hogy az egyezmény ratifikálása előfeltétele Ukrajna EU-tagjelöltségének jóváhagyásának.

A törvény elfogadása az első a sok közül, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ukrán jogrend összeegyeztethető legyen az Európai Unió értékeivel. Ebbe beletartozik az összes ukrajnai kisebbségnek a védelme is, megkülönböztetéstől mentesen. Ismert, hogy 2011-ben Ukrajna már aláírta az egyezményt, de végül 2016-ban nem foglalta törvénybe, miután az ukrán parlament többsége ellene szavazott. A korabeli többségnek a "gender" szóval volt problémája, mert azt gondolták, hogy ezzel az azonos neműek házasságát is támogatják. 

Zelenszkij elnök még június 18-án benyújtotta az ukrán parlamentnek az Európa Tanács családon belüli erőszak megelőzéséről szóló egyezményének, más néven Isztambuli Egyezményének ratifikálását. Az előterjesztést 259 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, négy elutasította, 25 pedig tartózkodott. A mostani ratifikáció volt az ukrajnai Women's March mozgalom fő követelése 2011 óta. 

Kommentár: az Európai Unióért életükkel és vérükkel fizető ukránokkal ellentétben az ölükbe hullott demokratikus rendszerváltás utolsó fillérig eljátszott esélyével ma már az orosz olajban pöffeszkedő magyar parlament két éve az egyezmény ratifikálását nyilatkozatban utasította el.

Úgy tűnik, hogy a háború a borzalmas szenvedés és egzisztenciális küzdelem az embert humánusabbá és odafigyelőbbé is teszi a másik iránt. A háborús Ukrajna jobban és többet törődik a nőkkel, mint sok békeévei levében szottyadó és értéket vesztő EU-s tagállam. Az ukránok saját magukhoz képest is óriási változáson mentek keresztül, hiszen az Egyezmény ratifikálása egy pozitív lépés a nemi alapú bántalmazás és az LMBTQ megkülönböztetés ellen is. Zelenszkij nemcsak a háború, hanem a társadalmi haladás terén is megmutatja vezető szerepét.

Magyar állampolgárként nekünk pedig csak újra a szégyenkezés marad osztályrészül, hiszen Magyarországon az Orbán-kormány szerint nincs családon belüli erőszak. Mindeközben a magyar kormány képzelt történeteit valóságnak nézve jelenleg ősei rozsdás páncélját felöltve, rozzant gebéjét megnyergelve, együgyű, köpcös paraszttal az oldalán a genderlobbi nevű szélmalmot rohamozza. Hogy erről a témáról Zelenszkij magyar kollégáját az ultrakonzervatív, szélsőséges keresztény,  család fogalmát politikai játszmákra felhasználó Novák Kesztyűbáb Katalint inkább ne is kérdezzük. 

Ukrajna meg akar felelni az uniós normáknak a törvényekben és ez így nagyon pozitív üzenet, mindannyiunknak. A magyar pszeudokeresztények vagy katotalibánok, ultrakonzervatívok és fasiszták, baloldali nacionalisták pedig szégyelhetik magukat. Ukrajna mától jobban a Nyugathoz tartozik, mint mi.


Enjoy this post?

Buy Csehszlovák Kém a beer

More from Csehszlovák Kém