Megsemmisült Oroszország legjobb tankja

Megsemmisült Oroszország legjobb tankja

May 06, 2022

A csúcstechnológiával rendelkező harci jármű néhány nappal azután, hogy megjelent Ukrajnában, vált füstölgő roncsdarabbá.

A május 3-i harkivi ukrán ellenoffenzíva során az ukránok megsemmisítettek egy T-90M Proryv-3 orosz harckocsit. Bár nem olyan ikonikus találat, mint a Fekete-tengeri orosz hadiflotta zászlóshajója, a Moszkva, de egy ilyen tank kilövése mindenképp egy újabb csapás az orosz csodafegyverek mítoszára és a téma megér egy külön posztot is. Az ukrán hadsereg által a Harkiv melletti csatában megsemmisített harckocsi ugyanis az orosz hadsereg fegyvertárának legmodernebb és nagyon ritka példányának számít. Annak, hogy a harctérre kerülhetett, mélyebb okai vannak.

A T-90-es tank ukrajnai jelenlétéről még a múlt héten jelent meg az első fotó a Twitteren. A harci jármű félig letakarva bevetésre várakozott Kelet-Ukrajnában. Az orosz hadsereg a T-72-es és a T-80-as tankok legújabb, és régebbi változatainak a keverékét vetették be az eddigi harcok során. Az előbbi változat továbbfejlesztett példánya a T-90-es típus. Fényképekkel bizonyíthatóan az eddigi harcok során az oroszok 19 darab T-90-es harckocsit veszítettek. E típusnak egy újabb, továbbfejlesztett változata a T-90M Proryv-3, azaz magyarul "Áttörés-3" névre fordíthatjuk.

Mint minden újonnan bemutatott orosz fegyvert, ezt a tankot is feldicsőítve ünnepelte az orosz propaganda és szuperlatívuszokat terjesztett róla. Ismerjük el, kétségtelenül egy kiváló fegyverről beszélhetünk, amely teljes megújuláson esett át, jobb motort, péncélt, ágyút és optikát kapott. Másik jelentős újítása ennek a modellnek, hogy új tornyot kapott és már nem a személyzeti fülkében szállítják magukkal a lőszert, hanem a torony végén egy külön térben, amely a nyugati tankoknál már régen bevett, általános gyakorlat.

Technikai részlet, de ezzel magyarázható a jelenség, hogy a kilőtt orosz tankok tornyai gyakran messze repülnek a tank törzsétől.

De akkor miért csak most vetették be az oroszok ezt a verziót?

- mert csak nagyon kevés ilyen típusú tankkal rendelkeznek

- és technikai problémák is felmerültek a tankkal kapcsolatban

De még így is egy nagyon ritka tanktípusról beszélhetünk esetükben. Az orosz elit harckocsi egységeket csak 2020 után kezdték el frissíteni ezzel a T-90M Áttörés-3-mal és a mai napig eddig mintegy száz darab készült belőle. Nyugati katonai szakértők álláspontja alapján elképzelhető, hogy az oroszok spóroltak e tanktípusok bevetésével arra az esetre, ha a harci helyzet szempontjukból rosszra fordulna.

Minden jel szerint most egy ilyen harci helyzet állt elő.

Eddig 605 orosz harckocsi elvesztését dokumentálták, a valós szám minden valószínűség szerint csak magasabb lehet. Már csak azért is, mivel a roncsok egy része az orosz hadsereg által ellenőrzött területen maradt, így a pusztítás mértékét nem lehet hitelesen igazolni. Ugyanakkor, egy hipotetikus esetben, ha csak 605 darab tank elvesztéséről beszélnénk két hónap után, az hosszútávon vállalhatatlan veszteség. Ráadásul az orosz ipar az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt nem lesz képes a szükséges tank-mennyiséget legyártani.

A T-90M "Áttörés-3" modell bevetése tehát egyrészt magyarázható az orosz tankok csökkenő tartalékával. Egy másik magyarázat szerint a bevetés ténye a tanktípus rendkívüli tulajdonságaiba vetett hit és a remény, hogy megváltoztathatja a harctéri erőviszonyokat. De ahogy az előbb jeleztem, a probléma az, hogy túl kevés van ebből a verzióból és mint az a képen is látható, az ukránok képesek voltak megsemmisíteni. Arról azonban valószínűleg nincs szó, amit néhányszor hallottam az orbánista-putyinista magyar propagandában, hogy az oroszok eddig nem is próbálkoztak teljes erővel. Ez nem így van, mindent megpróbálnak és bevetnek, amilyük csak van, de a helyzet az, hogy alapjaiban nem sikerül nekik semmi, az ukrán hadsereg hatékonyan ellenáll.

Egy "Gur Khan" néven ismert, tankokkal részletesen foglalkozó oroszországi, de a rezsimmel szemben csak részlegesen kritikus blogger szerint egy akna tette tönkre az orosz hadsereg lánctalpas büszkeségét és az egyik nyitott nyílás alapján azt állítja, hogy a legénység egyik tagja biztosan megszökött, valamint, hogy a technika ne kerüljön ukrán kézre, ő robbantotta fel utólag a tankot belülről.

Az orosz blogger posztja itt olvasható: http://gurkhan.blogspot.com/2022/05/blog-post.html?m=1

Tényleg, és mi van a másik orosz csodtankkal, a T-14-es Armatával?

Ha a Szputynik vakcinára és a T-90M "Áttörés-3" tankra igaz az állítás, hogy jó-jó, de keveset gyártottak belőle, akkor ez az T-14-es Armatára hatványozottan igaz. Összesen mintegy 20 darabot gyártottak belőle, harcokban nem vettek részt, az orosz hadsereg elsősorban díszszemlén mutogatja, de többnyire tesztelik. Ez a típus is többnyire műszaki problémákkal küszködik, kijavításuk nagyon drága lenne, amit ráadásul gaykrlatilag lehetetlenné tesz a gyártó Uralvagonzavod ellátásai gondjai és általában az oroszországi szankciók. Természetesen ne zárjuk ki, hogy az orosz hadsereg végül beveti az Armatát is, de ha ez megtörténne, az valójában csak egy újabb PR-fogás lesz az orosz propagandában.

A fotón Andrij Tsaplienko ukrán újságírót és a háttérben a megsemmisült orosz T-90M harckocsit látják. Kép forrása: FB / Andrij Tsaplienko

Enjoy this post?

Buy Csehszlovák Kém a beer

More from Csehszlovák Kém