Ha ezt Švejk látná: Németország 15 tanko ...

Ha ezt Švejk látná: Németország 15 tankot ajándékoz Csehországnak!

May 19, 2022

A Visegrádi 3-ak Berlinnel együttműködve cserélik le elavult szovjet katonai technológiájuk, miközben Magyarország Putyinnal bizniszel és árulja el legfontosabb szövetségeseit, Európát és a szabadságáért harcoló Ukrajnát.

"Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, most egy többoldalú csere (Ringtausch) keretén belül, Csehországgal," írt Christine Lambrecht, Németország szociáldemokrata honvédelmi minisztere német szociáldemokrata politikus a Twitteren. Az üzenetből kiderült, hogy Németország 15 darab Leopard 2A4 harckocsit ajándékoz Csehországnak és a két szomszédos ország megkezdi a tárgyalásokat a jelen kor legkorszerűbb harckocsijának, a Leopard 2A7+ beszerzéséről is. Az adományozott tankokat még az idén átveheti Csehország, ahol később modernizálják az új szerzeményeket. Ezzel párhuzamosan megkezdődik a cseh hadsereg tankosainak németországi kiképzése is.

Berlin célja, hogy segítse a kelet-európai országokat megszabadulni szovjet fegyverkészleteiktől és, hogy ezzel párhuzamosan Berlin segítsen Ukrajnának az Oroszországgal vívott harcában a csehországi szovjet-gyártmányú harci eszközök továbbításával, amit egyébként az ukránok jól ismernek. A német honvédelmi miniszter szerint ez a modell a helyes módja annak, hogy a NATO-n belüli európai szerepvállalás megerősödjön. Más források nem említenek konkrét számot, csak annyit tesznek hozzá, hogy Csehország legalább egy zászlóaljnyi tank-mennyiséget kap a németektől. A harckocsikon kívül számos speciális járművet is beszerez a cseh hadsereg.

Az ajándék-tankok egyébként azért érkeznek Csehországba, mert Németország nagyra értékeli, hogy Csehország milyen intenzíven támogatja katonailag Ukrajnát. A nyilvánosságra hozott információk alapján Csehország eddig legalább 40 darab T-72-es szovjet gyártmányú tankot, tarackokat és egyéb harci eszközeit küldte az orosz hadsereg által megszállt országba. Németország, Hollandián keresztül, pedig Panzerfaust 3 (PzF 3)-as és MATADOR modern hordozható páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába.

Leopard 2-es tankot egyébként már Lengyelország is kért Németországtól, amellyel Magyarország egykori legszorosabb térségbeli szövetségese azt a több, mint 200 darab T-72-es tankot pótolná, amit már leszállított Ukrajnába.

Németországgal hasonló dealt szeretne kötni Szlovákia is, amelynek kormánya már tárgyal német Leopard 2-es harckocsik ügyében, ha Pozsony úgy dönt, hogy saját, szovjet-gyártmányú T-72-eseit átadja Ukrajnának. Északi szomszédaink egyébként már hasonló többoldalú cseremegállapodást már kötöttek a NATO-val - ahogy arról korábban beszámoltam - szovjet gyártmányú S-300-as légvédelmi rendszerüket átadták Ukrajnánk. Cserébe már Patriot légvédelmi rendszer őrzi Szlovákia lakosságának nyugalmát. Jelenleg Ukrajna helikopterei átadásáról tárgyal Pozsonnyal.

A kelet-európai országok megszabadulnak az orosz fegyverektől és nyugati fegyverekre cserélik őket, ez pedig nem érdeke az orosz fegyverpiacnak. A távolban egyébként valahol csak azért nem sír fel Szijjártó Péter Lavrov-díjas, pszeudo-impexes, hivatásos világutazó, mert Orbán maffiaállamának hadügyeit - összeférhetetlenség miatt nem lenne tisztességes itt a hadügyminiszter kifejezést használni - Szalay-Bobrovniczky Kristóf repülőgépgyár-tulajdonos intézi, aki nagyban üzletel a jelenleg éppen Ukrajnát lerohanó orosz állam tulajdonában álló vagon- és mozdonygyár tulajdonosával, aki egyébként az orosz hadiiparban is érdekelt.

Ugye ezek után nem csodálkoznak, ha elárulom, hogy a németországi Ramstein légibázison 40 ország részvételével az Egyesült Államok vezetésével áprilisban tartott, Ukrajna katonai megsegítéséről szóló találkozón, Magyarország már nem volt jelen?

Ennek oka egyszerű: azért, mert nem hívták meg, mivel Magyarország oroszbarát politikája már feltűnik a névlegesen még szövetséges országokban is. Persze, nyilván, erről a Fidesz rezsim diktatúrájának propagandája és zsarolt "ellenzéki" sajtója sem számolt be Magyarországon, így önök sem értesülhettek róla.

Ben Hodges, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott tisztje, aki jelenleg a Pershing stratégiai tanulmányok tanszékén tanít az Európai Politikai Elemző Központban (CEPA), úgy gondolja, hogy "Magyarország szerepe sajnálatos."

- Magyarország, amely tagja a NATO-nak és az EU-nak is és jelentős előnyük származik abból, hogy mindkét intézmény tagja lehet. Szerintem felelőtlenség részükről, hogy nem támogatóbbak, ráadásul blokkolják például az Ukrajnának szükséges lőszer és felszerelés szállítását is. Szerintem ez egy rossz választás. Többet vártam volna egy olyan szövetségestől, még egy olyantól is, amely olyan egyedi politikai helyzetben van, mint Magyarország. De nincs más választásunk, és megkerüljük mindezt a problémát mindaddig, amíg nem akadályoznak fontos döntéseket, így találhatunk más módszereket a lőszer és a képességek kijuttatásához Ukrajnába," nyilatkoza Ben Hodges az észt köztelevíziónak május 5-én.

Enjoy this post?

Buy Csehszlovák Kém a beer

More from Csehszlovák Kém