Egy kárpátaljai legenda - ez a háború ne ...

Egy kárpátaljai legenda - ez a háború nem nemzetek, hanem a civilizált és a civilizálatlan

May 06, 2022

Fedor Sandor, turisztikai szakember és az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora, aki jelenleg az ukrán hadsereg tagjaként egyenesen a kelet-ukrán lövészárokból foglalkozik diákjaival - ez a fotó járta be az ukrán és a nemzetközi internetet, május 5-én, csütörtökön. Volt bölcsész diákként egyből megragadott a fotó és a tanár története, akiről a kép alapján mindjárt arra gondoltam, hogy Sandor határozottan nem sztoikus beállítottságú, és biztosan nem nihilista, ezért utánanéztem hősünknek.

Fedor Sandor az Ungvár Nemzeti Egyetem Történettudományi Karán végzett. Kárpátaljai ukrán, magyar és szlovák származású - ráadásul, felesége is ukrán és szlovák felmenőkkel rendelkezik - tehát a többnemzetiségű Kárpátalját képviseli jelenleg az orosz-ukrán háború kelet-ukrajnai frontján. Sandor útja a háború első napján a helyi toborzó-irodába vezetett. Jelenleg, több más kárpátaljai honvéddel, Izjum környékén teljesít katonai szolgálatot.

"Egy művelt nemzetért harcolunk," - üzente Sandor a kelet-ukrajnai front lövészárkából - és még szimpatikusabb lett a professzor, Magyarországról nézve, ahol a politikai elit csak elbutítja a fiatal generációkat és együtt a megalkuvó és kollaboráns magyar értelmiséggel - tisztelet a kevés kivételnek! - nihilizmusra és gátlástalan elvtelenségre nevelve elüldözik a fiatalokat Magyarországról.

Sandor példája mutatja, hogy a műveltség és a hazaszeretet, honvédelem kérdése mégsem zárja ki egymást kritikus időkben. Az ukrán sajtó alapján tudjuk, hogy az örökmozgó Sandor számára a hallgatói előadások szentek, képtelen lenne kihagyni még a háborús időkben sem. Ugyanakkor feletteseinél elintézte, hogy az ungvári egyetem két karán is rendszeresen megtarthatja óráit hallgatói számára.

"Hetven napja, a háború újabb szakaszának kitörése óta teljesítek katonai szolgálatot, de a diákjaimnak tervezett órákat nem adtam fel," - nyilatkozta a professzor az ukrán sajtóban. "Minden hétfőn és kedden reggel 8 órától tartok előadásokat. Most éppen elméleti órákat tartok turisztikai szakembereknek és az FSN hallgatóinak, míg a posztgraduális hallgatók szemináriumokon dolgoznak," tette hozzá.

Sandor elmondása szerint könnyen megállapodott a parancsnoksággal és katona-társaival is, mivel mindenki tudta, hogy mivel foglalkozik, ezért alkalmazkodtak hozzá. "A háborús szolgálat napi 24 órás, ebből 4 órát kell lenned lövészárokban, pozícióban. Ezeket az órákat el tudtam cserélni, így jut idő tanításra. Ha nem tanítok vagy pozícióban vagyok, akkor lövészárkot ások," tette hozzá Sandor.

Az ukrán sajtót érdekelte, hogy történt-e már harci esemény előadásai alaatt és előfordult-e már, hogy azt ezért kénytelen volt megszakítani.

"Ha valaki elkezd lövöldözni a háttérben, az előadást nem különösebben érinti. Nagyjából úgy hallatszik a túloldalon, mint egy működésben lévő traktor. Igyekszem mindig fedezék mellett tartani az előadásokat, így ha ágyúzni kezdenek a túloldalról, csak lesétálok a földszint alá kiásott részbe és onnan folytatom tovább. Egy művelt nemzetért harcolunk, ha nem tartanám meg az előadást, az bűn lenne. Akkor meg miért is álltam be harcolni?," tette fel a költői kérdést Sandor, én pedig csak arra tudok gondolni, hogy mindeközben a magyar értelmiség sok tagja nemhogy ágyuzás hangjára, de némi aprópénzért szó nélkül átállt az agresszor és a civilizálatlanság oldalára.

A regionális sajtóban többször is szereplő Fedor egyébként igazi kárpátaljai lokálpatrióta: multikulturális származása miatt nemcsak érdekli a helyi kultúra és történelem, de érti és ápolja is sajátosságait. Eddig pályafutása során több ezer ukrajnaival szerettette meg Kárpátalja régióját és történelmét. Fedor Sandor több tucat, városi és regionális projekt társszerzője.

Egyik kedvencem az Ungváron a helyi Olbracht utcából a helyi skanzenig vezető róla elnevezett "Sandor útja", amelyről még 2019-ben számolt be a regionális sajtó. Konkrétan egy városi turistaút kialakításáról volt szó, amely Ungvár egyik kedvenc utcájából vezet el a helyi Néprajzi múzeumhoz.

Enjoy this post?

Buy Csehszlovák Kém a beer

More from Csehszlovák Kém