2Generations
4 supporters
A kegyetlen Herceg | Könyvajánló  

A kegyetlen Herceg | Könyvajánló  

Feb 13, 2022

A BookTok mutatta be nekem ”A levegő népe” trilógiát, és meg kell, hogy mondjam, nem hagyott cserben ezúttal sem. Az első rész címe „The cruel prince” azaz „A kegyetlen herceg”, és főként erről lesz szó ebben a cikkben. Ez úttal spoilermentesen :)

                Ebben a könyvben a 17 éves Jude-ot követjük (jelenidőben) amint halandóként él a tündérek földjén, mely egy párhuzamos világként létezik a mi világunk mellett. Jude ikertestvérével Tarynnal és féltestvérével Vivienne-nel nő fel Vivi tündér Apjánál Madocnál, aki a Király főtábornoka és egyben Jude és Taryn szüleinek gyilkosa. Komplikált? Ez még semmi :). Madoc, kötelesnek tartja magát, hogy felnevelje és gondoskodjon Jude-ról és Taryn-ról miután megölte a szüleiiket egy bizonyos okból, ezért vitte el őket 7 éves korukban az emberi világból. A tündér világban, Madoc rangjának köszönhetően, Jude és Taryn a nemes tündérgyerekekkel együtt nő fel, velük tanulnak és minden joguk megvan, ami a nemeseknek is. Ez nagy ritkaság, ugyanis a tündérek megvetik a halandókat. Ezáltal Jude-ot és Tarynt eltűrik, de nem fogadják el őket. Az iskolában sokszor kerül rá sor, hogy kitolnak velük, kinevetik, lenézik őket, és egy bizonyos tündér előszeretettel gonoszkodik velük: Cardan herceg, avagy a kegyetlen herceg. Ő a király hatodik, legkisseb fia, és egy undok, elkényeztetett szadista. Egy, az elején ismeretlen okból kifolyólag Cardan Jude-ot mindig is mindennél jobban utálta, ezért soha nem hagyott ki egy lehetőséget sem, hogy kínozza. De mivel Jude egy nagyon ambiciózus, nagyon makacs lány, aki addig harcol, míg meg nem kapja, amit akar, nem hagyja magát és szembe száll a herceggel és csak azért is provokálja. Mindeközben a tündér király át készül adni a koronát a harmadik legidősebb fiának, és az egész királyság meg van hívva a koronázásra. Viszont amikor ez a trónörökös felkeresi Jude-ot és megkéri, hogy csatlakozzon a titkos kémeihez, mivel Jude mint ember képes hazudni, a tündérek pedig nem, rengeteg rejtélyre derül fény és Jude hirtelen megtudja a királyi család és főleg Cardan piszkos kis titkait. De a legfontosabb, hogy valaki merényletet tervez a trónörökös ellen. Na ennyit a történethez, a többire rájösztök, ha elolvassátok.  

                Maga a történet nagyon élvezhető, humoros, izgalmas, néhol brutális és roppant kiszámíthatatlan. Rengeteg olyan pillanat volt a könyvben, amikor meg kellet állnom, hogy feldolgozzam, hogy épp ki szúrt hátba kit. Rendkívül tettszett, hogy minden karakter egyedi volt. Mindnek voltak jók, illetve rossz tulajdonságaik is. Nem is igazán tudnám azt mondani, hogy ismerem a karaktereket, mert annyira élethűek, hogy egyik pillanatról a másikra változik a viselkedésük, mit az a való világban is sokszor előfordul. Például, attól függetlenül, hogy a történet egyes szám első személybe íródott, Jude egyes húzásaival nem csak a többi karaktert veri át, de az olvasókat is.  Azért meg kell, hogy mondjam, az elején irritált egy picit a tény, hogy ez a világ a mi világunk mellett létezik és néhol Jude és testvérei egyszerűen átmentek és bevásároltak egy normális plázában. Mindenképp egy kis nehézséget okozott nekem az, hogy közvetlenül a trilógia előtt olvastam el az egyész „Tüskék és rózsák udvara” sorozatot, ami valljuk be nagyon más kategória. Míg utóbbi High- , előbbi Urban fantasy. Viszont már az első 100 oldal után magába szippantott ez a színes, különös, picit bolond világ. Ahogy előbb már említettem, csavarokban nem szenved hiányt a könyv, és ez mind a három kötetnél így van. Kivétel nélkül mind a három könyv végén nyitott szájjal tartottam a kezemben és próbáltam feldolgozni a sokkokat.  Nagyon magával ragadó, és az utolsó 100 oldalnál már szinte lehetetlen letenni.

                Az egész sorozatot kevesebb, mint négy hét alatt fejeztem be. Az első tartott nálam a legtovább, azt két hét alatt fejeztem be, a harmadikat egy szűk hét alatt, a másodikat viszont egy nap alatt kiolvastam. A könyvek részenként 390-450 oldal terjedelműek, szóval hamar elolvashatóak. Minden esetre, nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a sorozatot. A trilógiát korban azt hiszem, olyan 13-14 éves kortól ajánlanám, mivel azért akad benne brutalitás, de mindent egybevetve szerintem egy nagyon jó lehetőség olyanoknak, akik most kezdenek belejönni a fantasy műfaj olvasásába. Ha értékelnem kéne „A kegyetlen herceg”-et, 8/10 lenne az értékelésem. Az egész sorozat viszont 10/10.  Mint sorozat nagyon jó volt, mert a második, és harmadik kötetben nagyon jól összeáll a történet.

Enjoy this post?

Buy 2Generations a coffee

More from 2Generations