Ovidiu Roman
14 supporters
Compunem cu faza „scurtă” sau „lungă”?

Compunem cu faza „scurtă” sau „lungă”?

Nov 18, 2023

Sunt 2 perspective pe care le putem lua în considerare atunci când compunem muzică, pe care le-am experimentat, și la care aș vrea să ne uităm împreună.

① Prima posibilitate de a compune este cu faza „scurtă”. Adică, având în vedere prezentul. E important să observăm (👀) ceea ce se întâmplă în jurul nostru în momentul de față. Este benefic să devenim niște observatori buni, tocmai pentru a avea despre ce să scriem. Dar nu numai. Observarea lucrurilor, comportamentelor, emoțiilor, imaginilor, persoanelor ne pot ajuta să devenim mai empatici cu ceea ne înconjoară. Cum așa? E simplu. Observând, ești prezent. Ești prezent și în realitatea celui de lângă tine. Iar în momentul în care ești prezent, poți observa. Se leagă una de cealaltă.

În mod practic, după ce am trecut de pasul observării, trecem la treabă și începem să scriem. Despre ce? Despre cum se simt oamenii în momentul de față, despre emoții, despre imposibilități, despre ceea ce vezi aici și acum. Nu lăsa să treacă momentul și să pierzi ideea. Mi s-a întâmplat de atât de multe ori să îmi vină în minte o idee care avea sens, și atât de mult se contura pe momentul pe care îl trăiam atunci, dar datorită faptului că nu am notat-o, s-a dus.. Sute de momente le-am pierdut așa. Ancorează-te. în realitatea prezentă!

② Cealaltă posibilitate de a compune este cu faza „lungă”. Adică, având în vedere viitorul, bineînțeles. Cum ar fi ca ceea ce scrii în momentul de față, să aibă un impact pozitiv peste 50 de ani? Cu siguranță că fiecare ne-am dori asta. Dar, având în vedere că viitorul este cel mai nesigur lucru, pare o provocare prea mare să ne dăm seama dacă vom reuși să avem impact în viața cuiva, sau nu. Dar este destul de simplu, de fapt. Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facem atunci când compunem având în vedere viitorul este să fim autentici. Autentici cu cuvintele pe care le scriem, cu melodiile pe care le facem, cu orchestrația pe care o construim. Nu vrem să facem ceva care să nu ne reprezinte persoana noastră. Nu trebuie să imităm pe altcineva de pe pământul ăsta. Putem fi noi înșine, iar cuvintele pe care le așternem pe foi, partituri sau soft-uri de producție vor ajunge la persoanele potrivite, poate pentru sute de ani.

Provocarea pentru tine de data asta va fi să scrii despre un lucru pe care nu ai avut curajul până acum să îl pui în versuri. Scrie-l, și vezi ce se întâmplă. Cum te face să te simți? Crezi că ar trebui să arăți și altcuiva ce ai scris, sau e doar pentru tine? Poți transforma ceea ce ai scris într-un întreg cântec?

Enjoy this post?

Buy Ovidiu Roman a coffee

More from Ovidiu Roman