Ovidiu Roman
14 supporters
Cum pot începe să compun? #4

Cum pot începe să compun? #4

Aug 05, 2023

De data asta ne vom îndrepta privirile spre structura unui cântec.

Este esențial ca un cântec să aibă o structură potrivită, deoarece aceasta poate creea anticipație, curiozitate, stabilitate, sau o formă. Structura cântecului se poate stabili foarte ușor chiar de la început, înainte de a pune pe foaie vreo idee. Această opțiune ne ajută să avem un soi de echilibru înainte de a așeza cuvintele pe hârtie. Mai avem opțiunea de a stabili structura pe măsură ce scriem cântecul. De exemplu, dacă avem o idee pentru o primă strofă, îi atribuim niște acorduri, scriem versurile, iar apoi decidem ce alt element am vrea să urmeze. Putem merge cu încă o strofă, sau direct la refren, sau putem avea un pre-refren. Opțiunile sunt nelimitate, sincer.

Atunci când vorbim de aceste elemente care formează structura unui cântec, trebuie să fim conștienți de rolul fiecăruia. Rolul secțiunilor dintr-un cântec poate să difere în funcție de cum le înțelege fiecare. Dar cred că pot fi câteva puncte comune în care se pot regăsi cât mai mulți.

Strofele - În aceste secțiuni din cântec se poate începe povestea. Fie spui povestea într-o singură strofă, și apoi o repeți, fie împarți povestea în 2,3 strofe, sau câte sunt necesare.

Pre-refren - Această secțiune are rolul de a crea anicipație, de a pregăti „terenul” pentru refren. Poate să conțină o linie melodică memorabilă, sau niște inversiuni de acorduri captivante, sau poate niște versuri izbitoare.

Refrenul - În această secțiune este important să se regăsească ideea principală a cântecului. De ce? Pentru că de obicei refrenul este cântat de cele mai multe ori pe parcursul întregului cântec.

Bridge - În partea de bridge se poate relua ideea de la refren, dar spusă cu alte cuvinte. Ca și cum ai întări ideea principală. Sau, se poate spune cu totul altceva în secțiunea asta.

Instrumental - Aici de obicei ce iese în evidență sunt, bineînțeles, instrumentele. Fie o linie melodică pe chitară electrică, ori pe pian, ori un „hook” cu un instrument mai aparte, etc.

Acum, haideți să așezăm câteva exemple de structuri pe care le-am întâlnit eu.

EXEMPLUL 1

Intro ➡️ Strofa 1 ➡️ Refren ➡️ Strofa 2 ➡️ Refren ➡️ Bridge ➡️ Refren

EXEMPLUL 2

Strofa 1 ➡️ Pre-refren ➡️ Refren ➡️ Pauză/Instrumental ➡️ Strofa 2 ➡️ Refren dublu ➡️ Instrumental ➡️ Bridge ➡️ Refren final

Un alt exemplu este cel fără bridge.

EXEMPLUL 3

Strofa 1 ➡️ Refren ➡️ Strofa 2 ➡️ Refren ➡️ Strofa 3 ➡️ Refren ➡️ Final

O altă variantă este aceea de a începe direct cu ideea principală a cântecului, și anume cu refrenul.

EXEMPLUL 4

Refren ➡️ Scurt instrumental/Pauză ➡️ Strofa 1 ➡️ Pre-refren ➡️ Refren ➡️ Strofa 2 ➡️ Pre-refren 2 ➡️ Refren ➡️ Bridge scurt ➡️ Final

După cum spuneam, opțiunile sunt nelimitate. Contează foarte mult ceea ce vrem să transmitem, și audiența 👨‍👩‍👧‍👦 pentru care compunem.

Au fost perioade când, de exemplu, în biserici se cântau doar imnuri, iar structura lor de obicei era: Strofa 1, Strofa 2, Strofa 3, Strofa 4, etc. Ori, la unele mai erau și refrene între strofe.

În schimb, la cântecele mai moderne, structurile variază foarte mult. Există și cântece care sunt formate doar dintr-un singur refren.

Un cântec care mi-a captat atenția, și la care mi-a plăcut enorm structura este So will I (100 billion x), de la Hillsong Worship.

Pe lângă faptul că versurile te lasă fără cuvinte, structura nu putea fi mai potrivită de atât pentru acest cântec. Atașez mai jos link-ul pentru cine vrea să îl asculte.

So will I - Hillsong Worship

Provocarea pentru tine de data asta va fi să creezi mai multe structuri pentru cântecul tău, și să vezi care se potrivește cel mai bine. Poți să îți alegi o idee despre care să scrii (sau dacă ai deja un cântec început, e și mai bine), și să formezi structuri în jurul ideii. Acest exercițiu simplu te va ajuta ca atunci când compui, să poți în mod intuitiv să potrivești structura unui cântec în funcție de context.

Mult spor și te încurajez să scrii în comentarii ce părere ai despre acest mic ghid.

Enjoy this post?

Buy Ovidiu Roman a coffee

More from Ovidiu Roman