AboutTesanj
20 supporters
Kako je rad na jednom ovakvom projektu p ...

Kako je rad na jednom ovakvom projektu promijenio naš pogled na ulogu mladih u društvu

Apr 10, 2022

AboutTesanj je period mog života gdje sam naučio mnogo toga. Taj period me je podstakao da istražujem više moj grad, što znači osim što širim svoje znanje, Zavolio sam Tešanj i ljude u njemu. Izdvojio bih onaj ponositi osjećaj kada vidim tešanjsku tvrđavu sa mjesta kudret-vode, koju sam prije posmatrao kao običnu građevinu koja “tamo bezveze stoji” ili Eminagića konak koji prije nisam nikada ni posjetio. Sada, Gradina je za mene nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i fizički dokaz da je Tešanj postojao još od vremena Ilira prije 2000+ godina. Eminagića konak je mjesto koje rado posjetim sa društvom da bismo pričali o “teškim temama”.

Prije sam bio sam prolaznik Tešnja, a pojavom AboutTesanj stranice, i pričam sada i u Vedadovo i Farisovo ime, postali smo snažni promotori i ponosni građani našeg historijsko i turistički bogatog grada.

Kada sam već spomenuo Farisa i Vedada, AboutTesanj ne bi vidio svjetlo dana da se ne poznajemo već dugi niz godina, Vedada znam “od pelena”, a Farisa poznajem od 10. Godine svog života. Naša prijateljska hemija se odlikuje sa nekoliko zajedničkih osobina: ambiciozni smo, imamo želju za uspjehom, pružamo mnogo ideja koje trebamo implementirati i motivišemo se međusobno, što smatram sa je među bitnijim osobinama našeg prijateljstva i zato želim se zahvaliti Vedadu i Farisu što su uvijek tu bili za mene i što silno pružaju podršku. Hvala Vedade i Farise!

A hvala i vama, pratiteljima AboutTesanj stranice. Smatramo i vas ljubiteljima i ponositim građanima Tešnja zbog podrške koje pružate. AboutTesanj će uvijek biti medij koji će pružati pozitivne i zanimljive informacije i AboutTesanj će uvijek služiti gradu Tešnju

Još jednom, hvala svima na podršci i idemo dalje!

Eldar Hadžiselimović

Rad na jednom ovakvom projektu probudio je u meni drugačiji način razmišljanja kada su srednjoškolski dani u pitanju. Uspjeh se ne ogleda samo u onome što naučiš u školi da bi imao što bolji prosjek, već u onome u čemu to znanje iskoristiš na pametan način. Mladi su na ovim prostorima prepušteni sami sebi da grade iskustvo i put ka onome što žele biti. Konkretno sam kroz ovaj projekat stekao veću empatiju i osjećaj zadovoljstva o svom gradu i zemlji u kojoj živim. Ne možemo samo kriviti druge na lošoj situaciji, a da nismo pokušali ništa sami promjeniti. Mladi odlaze jer 90% njih prati "trend odlaska" iz ove zemlje, ne čineći ništa da to stanje promjene. Drago mi je što sam zajedno sa kolegama dio ove jedne lijepe priče, a zajedno sa njima nastavljam u borbi za bolje sutra na ovim prostorima. Moramo tražiti načine da na bilo koji način doprinesemo razvoju lokalne zajednice jer bez mladih i njihovog zalaganja, nema garancije za uspjehom i razvojem. Samo ujedinjeni možemo napraviti promjenu, ali i ono što je veoma važno jeste pružiti priliku i saslušati drugoga do sebe. Nadam se da će ova platforma i naš rad pokrenuti barem nekolicinu mladih da i oni pokrenu jednu svoju priču i dobrovoljnim radom naprave promjenu u društvu kakva nam je trenutno najviše potrebna.

Vedad Halilović

AboutTesanj predtsvlja prekretnicu u mom životu. U ovom periodu sam imao priliku da proširim svoje znanje te samim tim i opću kulturu. Stekao sam nova poznanstva, iskustva i prije svega lijepe uspomene. Uz AboutTesanj, naš mali tim je postao snažan promotor našeg malog, kako bi sada se reklo “Evropskog Tešnja”. Istovremeno, putem naše platforme dobio sam mogućnost da se kreativno izražavam te da povećam svoje pisalačke vještine uz priče koje smo u zadnje vrijeme objavljivali. U proteklih godinu i “kusur” dana koliko radimo na projektu, sam naučio da korisno provodim slobodno vrijeme. Surfanje po internetu i igranje video igara sam zamjenio sa radom, istraživanjem, te učešćem u lokalnoj zajednici. Shodno tome sam stekao radnu naviku te u jednu ruku i odrastao. Sigurno će ovaj projekat biti nešto što će obilježiti moje srednjoškolske dane te da ćemo ostaviti lijepu priču iza sebe.

Faris Brkić

Enjoy this post?

Buy AboutTesanj a coffee

More from AboutTesanj